Neem contact met ons op
HSM Groep BV
Boetse Molen 26
4661 CN Steenbergen

info@hsmgroepbv.nl

0646423983

Volg de laatste ontwikkelingen en volg ons online

Stel uw vraag online

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Blog


Is er meer tussen techniek en hemel?

Een tijdje geleden was ik op bezoek bij een project waar we een aantal maanden live zijn gegaan met nieuwe zorgalarmering. Na afloop van het project, is het altijd prettig om nog even contact met elkaar te hebben. Hoe gaat het? Waar lopen jullie tegenaan? Dat soort dingen. En, na lang met mensen op de werkvloer opgetrokken te hebben, is het ook raar om dat contact ‘opeens’ kwijt te zijn natuurlijk. Dus ga ik dan nog even langs om bij te kletsen, even te luisteren en de sfeer te proeven, zeg maar.

In dit geval was het niet anders. Via de mail was er wel contact maar toch wilde ik graag naar de locatie om nog eens met de zorg om tafel te gaan. In dit geval betrof het twee heel gezellige dames die goed beslagen ten ijs kwamen. De zakelijke kant hadden ze netjes bijgehouden op een telefoon en op papiertjes.
- Kan er een andere toon op de telefoon? Deze is best wel luid.
- De oproepen van die en die kamer moeten ook naar deze telefoon, kunnen we dat instellen?
- In onze favorieten op het toestel komen nummers naar voren die we niet herkennen, kunnen we dat zelf ook veranderen?
- Hoe werkt het ook maar weer met het aan- en afmelden op een kamer?

Gelukkig is er binnen @KwadrantGroep nu een werkplekteam dat hierin ondersteunt en kan ik al deze punten aan hen overlaten. Ik hoef me dus eigenlijk alleen maar op de menselijke kant te richten, en ook daar hadden deze harde werkers nog wel wat over te zeggen.

Binnen de alarmeringen komt de term ‘spookmeldingen’ wel eens voorbij. Dat zijn meldingen waarvan een cliënt zegt dat ze geen oproep hebben gedaan of oproepen die uit lege kamers komen. Irritant en verstorend, en toch niet helemaal uit te bannen.

In dit geval kwamen we op een of andere manier ook op dit onderwerp uit. “Hebben jullie wel eens last van vreemde meldingen?” zoiets zal mijn vraag geweest zijn. Het gesprek viel even stil en beide dames keken elkaar aan, met zo’n onderlinge blik van “Zullen we….?”. Ik zal er nog even bij melden dat beide overigens verschrikkelijk nuchter zijn en voldoende ervaring hebben opgedaan om voor de duvel nog niet bang te zijn. Ik keek geïnteresseerd naar beide dames. Voorzichtig begonnen de een te vertellen:
“Laatst is er hier een dame overleden, kamer die en die, en geloof het of niet, maar we hebben tot een aantal dagen nadat ze overleden is zorgoproepen ontvangen van die kamer”. Dat is vreemd natuurlijk. “Hebben jullie hebben daar een bewegingssensor aan laten staan of zo?” vroeg ik. Er moet immers een rationele verklaring zijn voor dit soort oproepen, toch?

Dat moet je dus niet vragen aan twee doorgewinterde verzorgsters. Een verstoorde blik viel mij ten deel. Ik probeerde het weer: “Als er een bewegingssensor aanstaat kan een wapperend gordijn al voldoende zijn om een oproep te genereren, toch?”. De blikken van de dames werden niet vriendelijker. “Nee”, zeiden ze, “we hebben echt gecontroleerd wat er nog stond in de kamer en meermaals geconcludeerd dat er niets was wat voor een oproep zou kunnen zorgen. Bovendien had deze mevrouw niet eens een sensor. We konden niet om de oproepen heen, dus elke keer maar weer kijken. Het heeft werkelijk dagen geduurd voordat het weer rustig op die kamer was, en dat was ook ‘opeens’. Zonder dat er iets was veranderd in de kamer, hielden de oproepen even plotseling op als ze begonnen waren.”
Ik was verbaasd. Het kan toch niet zo zijn dat techniek uit zichzelf dingen doet? Er moet toch een logische verklaring zijn? Of zou het dan toch zo zijn geweest dat….

Bij een oud-verpleegkundige op kantoor, ze werkt nu bij ICT, ook dit verhaal gedaan. Zij verblikte of verbloosde niet en gaf aan dat zij ook eens zoiets had gehad met een vrouw die overleed. Deze mevrouw had zo’n klok met gewichten in de kamer. Met het uitblazen van de laatste adem van die cliënte, stopte ook de klok. Gewoon stil terwijl de gewichten echt nog niet beneden waren.

Zou er dan toch meer zijn tussen techniek en hemel?