Neem contact met ons op
HSM Groep BV
Boetse Molen 26
4661 CN Steenbergen

info@hsmgroepbv.nl

0646423983

Volg de laatste ontwikkelingen en volg ons online

Stel uw vraag online

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Blog


Olifant

Als je het hebt over toveren, dan lijkt het vaak alsof er iets gebeurt dat volgens normale logica gewoon niet kan. Er valt na veel bombarie en afleiding een doek en *hop* er staat opeens een echte olifant voor het publiek! Bij de term ‘datagedreven werken’ krijg ik soms net zo’n gevoel. Met een belangrijk verschil: we zien nog steeds niet een olifant.

‘Data driven’. Zeg nou eerlijk mensen, het klinkt prachtig. Maar wat houdt het voor onze instellingen nu eigenlijk in? Kan een hele instelling of instantie écht data driven worden?

Verwacht in dit blog geen handleiding voor De Weg Naar Datagedreven Werken. Wij kunnen daar uiteraard uitstekend bij helpen. Maar… op bovenstaande vragen is er vooralsnog niet een volledig antwoord. En zeker niet eentje die zo onder een doekje vandaan getoverd kan worden.Alle modellen en theorieën ten spijt is er tot nu toe nog geen partij die een 'doos datagedreven' uit de hoge hoed heeft getoverd en er daarmee voor heeft gezorgd dat de hele organisatie zomaar, in een keer, data driven werd. Wat ik wel kan doen, is spreken vanuit mijn ervaring. Ik durf te zeggen dat ik met 17 jaar ervaring als consultant en manager op BI gebied hier iets van weet en dat ik vanuit die kennis ook kan vertellen wat datagedreven werken nu precies is.

En wat denk je? Ik kan het niet. Het idee ‘datagedreven werken’ is voor iedere instelling en persoon waar je mee spreekt anders. Het niveau tot waarop een organisatie wil gaan, verschilt ook. De ene wil stap voor stap vooruit en vindt het werken met een geharmoniseerde rapportagestructuur al een prachtig doel. De andere partij vindt dat het hele traject pas af is op het moment dat we met AI alle cliënten weten in te schalen en op basis daarvan zorgbeslissingen nemen.  

Wat de ambities ook zijn, als ik ergens achter ben gekomen in mijn tijd als BI manager, programmamanager of BI consultant dan is het wel dat:

  • Het inzetten van BI noeste arbeid is. Het uitlijnen van een organisatie met verschillende systemen, inrichtingen en werkwijzen vraagt om nadenken, afstemming, samenwerking maar vooral noeste arbeid om de boel bij elkaar te brengen en te houden.
  • De inrichting van applicaties meestal niet meehelpt. Als deze van elkaar verschillen, kun je simpelweg niet integraal rapporteren. Zie het een beetje als een tolk die alle talen vlekkeloos moet spreken om te komen tot één correcte vertaling.
  • Datagedreven werken een vliegwiel is, en een vliegwiel beweegt nu eenmaal niet uit zichzelf. Hele kleine zetjes, en heel kleine stapjes zorgen voor gaandeweg grotere zetten en grotere stappen en daarmee is dan uiteindelijke een vliegwiel op gang dat niet meer te stoppen is.
  • Datagedreven geen heilige graal is. De perceptie van datagedreven werken verschilt binnen elke organisatie en staat of valt met ambitie, visie, kennis. De definitie is, zoals ook al gezegd, voor iedere organisatie anders.
Lastig? Lastig. En je hoort ons dus ook niet zeggen dat HSM de allerbeste partij is voor programmanagement op BI gebied.  Zijn we anders? Dat mag ik graag geloven op basis van de geluiden die we vanuit de organisaties horen. Wij gaan uit van de basis, zonder de top uit het oog te verliezen. We starten letterlijk op de werkvloer. Daar nemen we de kleine stappen en zorgen we voor verankering, integratie en samenwerking. Dus juist niet als de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast. Het op orde brengen van een basis is echter niet aansprekend, vergt veel tijd en levert in eerste instantie niet veel zichtbare resultaten op.

Maar! Die 'basis op orde' betaalt zich echter dubbel en dwars uit als het vliegwiel begint te draaien. Dan wordt de ontwikkeling van nieuwe rapportages een stuk makkelijker. En dan verschijnt er opeens wel een olifant. Stevig op de poten, solide, onvermijdbaar en voor iedereen duidelijk zichtbaar. En, door de noeste arbeid in een eerdere periode, bestaat er minder frustratie over data die niet juist is, structuren die afwijken, systemen die niet met elkaar verbonden kunnen worden en ga zo maar door. 
Wat ik dan wel durf te stellen met mijn 17 jaar ervaring: wij zorgen ervoor dat er voor iedere organisatie een oplossing voor datagedreven werken komt, die past bij zowel de wensen van de instelling - op ieder niveau - als bij de haalbare doelen. Daar staan we voor. Nu hoeven we alleen nog maar een 'doos datagedreven' te vullen en een hoge hoed te zoeken...